American Deluxe Telecaster vs Duks Sirmium Telecaster

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sirac-šunka
vragolan

Re: American delux Telecaster vs Duks sirmium Telecaster

Post by sirac-šunka » 26 Feb 2009, 16:02

1600 evra za rucno radjenog telca u Srbiji je mnogo, mnoooogoo... odvratno previse para!!! Uzmimo u obzir finansijsku krizu koja se sve vise i vise oseca i na ovim prostorima...
A ne bese li neko super snizenje u Mitrosu za MIA Fender-e skoro?

Da sagledamo cinjenice:
Prvo, mi bar na ovom forumu znamo da izrada gitara i nije neka kvantna fizika i nema veze sa raketnom naukom. To su nam pokazali B-looser, NikolaNis i tu mozda jos i neki.
Drugo, telac je definitivno gitara koja je najlaksa za izradu, mislim sto se konstrukcije tice, to su potvrdili i brojni graditelji gitara.
Trece, po kojoj god ceni da g-din Dule nabavlja drvo (mislim, u pitanju je jasen, nije neka egzotika koja raste samo u jednom delu juzne Afrike i sme da se bere samo jednom u pet godina) i hardver to ne moze da iznosi vise od 600 evra (mada ilcno pretpostavljam da je daleko manje), znaci on svoj rad ceni minimum 1000evra po gitari. Koliko je vremena jednom dobrom majstoru potrebno da napravi vrhunsku gitaru, pretpostavljam da ne moze da bude vise od mesec dana (ako pretpostavimo da se tim svakog dana bavi min 8 sati dnevno). Ko u Srbiji ima platu od 1000 evra mesecno? Ne znam za BG, ali ovde ne poznajem takoreci nikog sa tom mesecnom svotom. Ali zato imam nekoliko prijtelja koji rade po ceo dan kod privatnika (znaci bukvalno po 12 sati) a platu (izmedju 300 i 400 evra) nisu primili jos ni za protekli mesec, finansijska je kriza, kaze im gazda.

Da posedujem pouzdan podatak da je g-din Dule ucio godinama od samih najvecih graditelja, da je imao praksu od nekih 10-ak godina u najpoznatijim svetskim fabrikama (u kojima se grade bas sami Fender-i amerikanci ili mozda Gibson-i, pa makar i MM, G&L ili Blade gitare...), ili da kao sto neko rece, pola Srbije (dobro pretera ga, ali ono bar desetak najvecih imana kod nas, neko je naveo Gamblerse, ne znam bas koliko je to reprezentativan bend, mislim ono da je bas top ten u Srbiji) svira bas njegove gitare (izvinjavam se ako stvarno postoje ovakve informacije, ali cudi me da to jos uvek niko nije izneo na ovoj temi), ja bih bez problema dao 1600e za njegovog telca. Tu onda ne bi ni postajao problem resale value-a.
Ovako, kako mi se cini da stvari stoje, iz principa ne bih kupio njegovu gitaru, cak i kad bi uporedan test sa Amerikancem pokazao da je Dux telac da se smrznes u odnosu na americko govance... Ako ja kao fakultetski obrazovan ne mogu ni za deset godina da ocekujem platu od 1000evra, stvarno ne razumem zasto je zasluzuje osrednje poznat majstor za gitare.

Na kraju, moji drugovi i poznanici, kao i njihovi drugovi su uglavnom culi za Jean&Jean i Radulovic gitare, kada su u pitanju hand-made-ovi. Tu poneko zna i za wood guerrilla-u (kako vec bese). Niko uglavnom nije cuo za Duleta. Necu da ulazim u poredjenje i sta sve ljudi pricaju za svaku od ovih hand-made "brendova" i sve je to lepo sto sam procitao na Duletovom sajtu, ali malo odnos cena ovih gitara nije mi najjasniji.

300evra za rucni rad je jednako nerealno, kao i 1600evra... :hide:

Stvarno se izvinjavam ako ovaj tekst moze da povredi ili ugrozi nekog i spreman sam da odmah promenim misljenje ako neko iznese neke nove informacije i argumente, ali onaj "to je stvarno dobar telecaster" mi nije dovoljan za svotu od 1600evra...

@Blues Boy: Ako stvarno ne maris za brendove i ako nemas redovne svirke sa dobrim honorarom, ja bih razmislio o Bajo telecasteru ko sto preporuci Dweezil, cuo sam i jos iz nekih izvora da je vrlo telecaster-ican, plus cini mi se da se jedan vrti po oglasima ovih dana...

BluesBoy

Post by BluesBoy » 26 Feb 2009, 16:21

Ima logike u tome sto si napisao, nije da nema, ma vec sam posalo mail osobi koja prodaje Baja tele, velika je to razlika u parama i razmisljao sam ne znam koja bi razlika u zvuku i samoj konstrukciji gitare vredela te pare... tako da 90% odustajem od handmade-a...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2009, 16:48

Pa ljudi jeste da delim sudbinu građana Srbije, ali ne mogu da se složim sa ovim. Ko uopšte kaže da cena ručnog rada mora da odgovara prosečnom ličnom dohotku kod nas? Istina je da je kod nas godinama sve bilo izopačeno i da je bilo jeftinije da ti stolar pravi kredenac nego da ga kupiš u Jugodrvu, da je bilo jeftinije da ti sako čije šnajder nego da ga kupiš u Prvom maju... Ali to vreme je prošlost, i samo mogu da kažem - konačno!!! Vreme je da počne da se ceni majstorstvo. Svuda je ručni rad visoko cenjen, osim tamo gde ne postoji industrija, pa je sva proizvodnja ručna... ali tamo obično nema ni vodovoda, ni telefona, ni struje ujednačenog napona... i neću to da uzimam kao reper, jer iz tih regija donosimo drvene maske i figurine kao suvenire, a ne električne gitare. I uvek se i svuda znalo da je ručni rad za one sa dubljim džepom. Hajde sada da protestvujemo što su dijamanti nedostupni prosečnom Srbinu, ili što se neko usudio da prodaje Mercedes i BMW ovde gde ljudi rade za 200 eura mesečno! Pa dokle bi nas to dovelo? Nisam video gitare koje pravi Duks, možda to ne vredi toliko para, ali to mogu znati tek kad zasviram na nekoj njegovoj gitari. Apriori reći da je njegov rad precenjen zato što prosečan Srbin nema te pare je po meni neukusno. S druge strane, ima smisla opaska da majstor nema neke ozbiljne reference... što samo treba da izazove malo veći oprez, ali i dalje ne znači da on ne zna da napravi odličnu električnu gitaru. Ja nemam te pare, meni je to nedostupno, ali to ne znači da je cena pogrešna, samo je za neke druge mušterije.

guv'nor

Post by guv'nor » 26 Feb 2009, 17:34

Potpuno bih se složio sa svime što je Kristijan napisao, pogotovU (što bi rekao Vuk Drašković) sa poslednjom rečenicom ovog posta.
Jednostavno, realna slika stvari je, da već godinama dobre, sve bolje i one najbolje gitare postaju umetnička dela i većina završava u rukama kolekcionara, zaljubljenika i sl.
Daleko od toga da je ta moda ograničena samo na Srbiju.
Čak se i momci iz engleskog Guitarista "žale" da npr. Joe Bonamassa Signature Les Paul - je gitara koja "Iako ima odličan potencijal da zablista na glasnoj svirci, verovatno će samo par komada doživeti to, a većina će krasiti kuće i sobe onih koji i mogu da je priušte."
Misli, malo je bedak što gitare koje su zamišljene, od svog "tate" Lea, da budu workhorse instrumenti i dostupni većini, na kraju nikada ili veoma retko dožive svoju pravu namenu i sudbinu.
Pri tom ne mislim na vintage modele iz pedesetih ili šezdesetih, već na sadašnju proizvodnju:
Fender Custom Shop-a - koji ručno rade samo relic finiše instrumenata
James Tyler ili D'Pergo Custom Guitars, koji svoje kopije Fendera (za koje ljudi kažu da rade kao da su iz tih godina) naplaćuju... Ma koga interesuje neka pogleda na netu, mene sramota da pišem. :)
BluesBoy wrote:ma vec sam posalo mail osobi koja prodaje Baja tele
Ako je ta gitarica dobra Greg Koch-u, ko smo mi da to dovodimo u bilo kakvu sumnju? :wink:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 Feb 2009, 17:46

Kristijan wrote:Istina je da je kod nas godinama sve bilo izopačeno i da je bilo jeftinije da ti stolar pravi kredenac nego da ga kupiš u Jugodrvu, da je bilo jeftinije da ti sako čije šnajder nego da ga kupiš u Prvom maju... Ali to vreme je prošlost, i samo mogu da kažem - konačno!!! Vreme je da počne da se ceni majstorstvo. Svuda je ručni rad visoko cenjen, osim tamo gde ne postoji industrija (...) I uvek se i svuda znalo da je ručni rad za one sa dubljim džepom. Hajde sada da protestvujemo što su dijamanti nedostupni prosečnom Srbinu, ili što se neko usudio da prodaje Mercedes i BMW ovde gde ljudi rade za 200 eura mesečno! Pa dokle bi nas to dovelo? (...) Nisam video gitare koje pravi Duks, možda to ne vredi toliko para, ali to mogu znati tek kad zasviram na nekoj njegovoj gitari. Apriori reći da je njegov rad precenjen zato što prosečan Srbin nema te pare je po meni neukusno.
Pa ovako kad kazes, u pravu si, mada nisam siguran da je odnos Prvog maja i prosecne snajderske radnje na istoj relaciji kao odnos Fendera i radionice majstora-graditelja u Srbiji. Isto tako, moja logika se jako vezivala i za ovo:
Kristijan wrote:ima smisla opaska da majstor nema neke ozbiljne reference...
Odnosno da rezimiram ovako:
prosecna plata (posebno cena po jedinici tzv. prostog rada) i opsta ekonomska situcija u nasoj zemlji (obrni okreni, cena jedinice prostog rada kod nas i u SAD-u, npr. ne moze da kosta isto, jos uvek, iako nismo u stanju privrede gde ne postoji nikakva industrijska proizvodnja)) + nepostojanje ozbiljnih referenci majstora + odnos prema cenama radova drugih majstora koji imaju kakve takve reference i konacno, prema ceni samog MIA telecastera (bese li to snizenje ili ne) + cena materijala, sirovina, odn. hardvera i drveta za ovakvu gitaru + relativna jednostavnost gradnje ovakvog modela gitare u odnosu na neke druge modele (npr. Les Paul) = 1600e je i dalje previse, mislim!

Zelim sve najbolje Duletu i nadam se da on moze da opstane kao odlican majstor i da radi za neke muzicare koji zive u zemljama gde se rucni rad vise ceni i stvarno bih voleo da prodaje gitare i ovde, ali mi se cini da je i suvise ljudi koji ce reci:
Ja nemam te pare, meni je to nedostupno...
Ocekiivao sam neke ostre kritike onog momenta kad sam nakon prethodnog posta kliknuo "posalji", a cini mi se da je sam majstor Dule clan foruma i da se javio kad je neko jos ranije uputio kritiku na cenu njegovog rada, ako nisam nesto pobrkao... Ponavljam, ja i dalje zelim da promenim svoje misljenje ako mi neko iznese jace argumente i ukaze mi na bolje reference majstora, bolje od onog "e onaj iz onog benda Gamblers svira njegovu gitaru,... cini mi se..."

Sava

Post by Sava » 26 Feb 2009, 18:38

sirac-šunka wrote: Ko u Srbiji ima platu od 1000 evra mesecno? Ne znam za BG, ali ovde ne poznajem takoreci nikog sa tom mesecnom svotom.
Ja poznajem više takvih. Doduše, nemaju svi plate, neki imaju zarade. Čak četvoro mojih poznanika rade u jednoj državnoj agenciji vezanoj za avijaciju i plate su im od 3.000 e na gore! A znate li koliko agencija ima uSrbiji? Između ostalog da bi oni imali tako velike plate većina mora da ima jako male. Znači govorim o državnim službenicima, ne privatnicima!
Kristijan wrote:Pa ljudi jeste da delim sudbinu građana Srbije, ali ne mogu da se složim sa ovim. Ko uopšte kaže da cena ručnog rada mora da odgovara prosečnom ličnom dohotku kod nas? Istina je da je kod nas godinama sve bilo izopačeno i da je bilo jeftinije da ti stolar pravi kredenac nego da ga kupiš u Jugodrvu, da je bilo jeftinije da ti sako čije šnajder nego da ga kupiš u Prvom maju...
Ovo Kristijane nema mnogo veze sa ekonomijom. Niko ne osporava da ručni rad mora da se ceni, ali ručni rad u Americi ima jednu cenu isti takav rad u Srbiji drugu, a u Kini neku treću cenu. To je ekonomska realnost. Međutim ovde nije poenta u tome već u zakonima tržišta, jednostavnim zakonom ponude i potražnje. Vrlo bi me zanimalo da li dotični majstor živi isključivo od gradnje gitara ili mu je to dopunski rad? Gotovo sam ubeđen da to radi pored nekog drugog redovnog posla i tada su relacije drukčije. Takvi majstori ne prolaze u Americi, to je ekonomski nemoguće. Prema tome on može da napravi gitaru i drži je mesecima dok mu ne naleti odgovarajuća mušterija. Ako nisam u pravu i on živi isključivo od proizvodnje Telecastera i ima dovoljno mušterija po toj ceni ja mu onda skidam kapu.

Po meni je prilično realno poređenje sa pojačalima za koja znam. Ručno rađena pojačala tipa Matchless, Bad Cat i slično koštaju u Americi oko 2.000 dolara, slična kod nas su cca 700-800 dolara. To je realan odnos cene rada i tržišne uporedivosti u Americi i kod nas.

Još bih dodao nešto što sam naučio od pokojnog sjajnog graditelja Šilje Sabljića: proizvod mora biti merljiv na svetskoj pijaci. To znači da prvo mora da uđe na to tržište i da njegov rad bude uporediv sa drugim instrumentima koji se prodaju za 1.600 e/kom. Tek tada je vrednost njegovog rada uporediva i postaje ekonomski realna.

majtimika

Post by majtimika » 26 Feb 2009, 19:22

slazem se sa sirac-sunkom ne o tome da je njegov rad precenjen svako ima pravo da svoj rad ceni onoliko koliko hoce, a na kupcu je da odluci da li to toliko vredi ili ne. nego oko onoga da je telecaster najjednostavnija gitara za izradu, tim pre sto ovi 52' modeli nemaju ni neke egzoticne finise ni bas nista sto bi toliko podigli cenu.

Nedavno sam razgovarao sa zanom oko izrade telekastera i on za drvo u ovakvoj osnovnoj varijanti uzima 300 eura pa ti sad stavi na nju sta god hosec u zavisnosti koliko para imas, ali recimo dobar bridge ii civije sa zakljucavanjem su ti 100 eura ako uzmes SD magnete to ti je negde oko 150 i jos sitnog hardvera( potovi ,prekidac i slicno ) izadje oko 50 eura. Sto ce reci sve zajedno 600 eura sa rukama,Ja sam probao njegove gitare i nemam nikakvih zamerki, a jako sam kritican. E sad gde tu jos 1000 eura ima opravdanje ja stvarno neznam, da je to gitara od mahagonija sa javorovim topom, pa sa lepljenim vratom pa jos upicanjena onda bi ta cifra bila ok , ovako kakva god da je nevredi.

Santana

Post by Santana » 26 Feb 2009, 20:59

brate, je l' tebi treba telekaster ili cudo od gitare sa svim živim podređenim tebi što nema veze sa telekasterom kao telekasterom ali da ima oblik tela kao telekaster.
ako voliš telekaster ti lepo uzmeš fender telekaster bilo američki bilo meksički zavisno od para

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 26 Feb 2009, 21:08

Santana wrote:brate, je l' tebi treba telekaster ili cudo od gitare sa svim živim podređenim tebi što nema veze sa telekasterom kao telekasterom ali da ima oblik tela kao telekaster.
ako voliš telekaster ti lepo uzmeš fender telekaster bilo američki bilo meksički zavisno od para
? a sad ti je rocket napisao,da ovi ameri deluxe ni ne zvuce kao stari telecasteri....ja bih svakako uzeo Baja tele...ali ja nemam para ni za baja :D

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 26 Feb 2009, 21:19

Santana wrote:brate, je l' tebi treba telekaster ili cudo od gitare sa svim živim podređenim tebi što nema veze sa telekasterom kao telekasterom ali da ima oblik tela kao telekaster.
Izvini, ali kako bi bilo da nas postedis tako "korisnih" komentara. Covek pravi verne kopije '52. za pristojan novac, u odnosu na original. Ti mu nudis da kupi Fender Telecaster iz '52.? http://www.elderly.com/vintage/items/30U-13516.htm A kao alternativu MIM od 400e? Dajte, ljudi uozbiljite se... Kao kad bi rekao uzmi Pensu a mozes i Squier... Tema je American Deluxe VS Dux, ponovicu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Feb 2009, 21:40

Da, ako treba da bude ručni rad - i Radulović i "Žan Und Joca" uzimaju po trista evra za drvo. Pritom kod obojice može da se specificira puno toga - radijus vrata, širina kod nuta, veličina pragova...

Standardan Telekaster - svi ćemo se složiti - nije baš najsrećniji tip gitare za "majstore, pokaži šta znaš!" Ako izrada prelazi jedan određen nivo kvaliteta, teško da "vešte majstorske ruke" mogu da dodaju poseban "mojo ingredient".

Međutim, Duks mi je jako zanimljiv jer je jedini naš graditelj koji je specijalizovao baš-baš Telekastere. Hvale vredan stav.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 26 Feb 2009, 22:14

Odustao sam o Duks telekastera jedini razlog je finansijski mnoogo je to para za te pare smatram da mogu da uzmem dobrog telecastera i sasvim solidno pojacalo (posto sam trenutno rasprodao svu opremu ostala mi samo akusticna) Tako da sada razmisljam koji model da uzmem... :?:

dweezil

Post by dweezil » 26 Feb 2009, 22:45

a ne bih hteo da sad ova cela tema ispadne omalovazavanje rada jednog coveka, btw nisam imao prilike da probam nijednu njegovu gitaru tako da stvarno ne mogu nista a govorim o tome, i meni je isto drago da u Serbiji postoji nadam se true love prema telecasterima, ja sam samo dao licno misljenje i imajuci u vidu skroman budzet prosecnog srpskog gitarosha, kao i do sad proverene stvari po ovom pitanju. Cheers :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2009, 23:38

Ljudi, ja gledam cene na Thomannu, i vidim da je Am Dlx Ash 1440 jura, da je Vintage 52 blizu 1700... I kad vidim te cene (a ne znam koliko to košta dok se dokotrlja do Srbije), ja kažem da ručni rad koji je u tim okvirima nije preskup. Ponavljam, majstor Duksu fali jedno poglavlje u biografiji, i to je definitivno problematična stavka, ali još jednom da podvučem - to ne znači da on ne zna da napravi odličnu gitaru. Fali mu malo znanja o javnom nastupu, mogao bi da kupi svoj domen i da plati nekome da mu napravi jedan ozbiljniji sajt, ako uspeva da prodaje instrumente za te pare - red je da nešto para odvoji za jedan ozbiljniji nastup. Pa umesto ovih kolor fotografija sa pregorelom technicolor gamom da ima neke oooooozbiljne fotke iz radionice, duboke senke, sepija... Pa da ima audio i video zapise, da se neki ozbiljan gitarista poigrava i demonstrira sve blistave momente koje pružaju ovi instrumenti... Pa da gitara dolazi u nekoj perverziji od kofera... Ono, da kupac ima utisak da se neko baš ozbiljno trudi oko njega.

Ovde su ljudi malo zarobljeni u prošlosti, pa biraju ručni rad jer smatraju da tako treba da prođu jeftinije. U industrijskoj eri, ručni rad opstaje zarad onog dela populacije koja ne pita koliko košta, nego hoće ekskluzivu. To što vi pričate je lepo, ali je socijalizam, i to više ne postoji. Zaista, možemo da diskutujemo da li baš Duksovi Telci smeju da koštaju toliko, ali dok postoji serijski model za te pare, bespredmetno je da pričamo o tome da li uopšte ručni rad sme da košta toliko. Koliko je naivno od mene što branim čoveka koga ne poznajem i čije instrumente nisam video nikako drugačije nego na fotografijama niske rezolucije, toliko mi je u najmanju ruku neobično kad vidim ovoliku sumnjičavost koja prelazi u omalovažavanje kod ljudi koji isto koliko i ja poznaju rad ovog majstora.

I sva ta priča o lokalnom tržištu... Nema više lokalnog tržišta, osim za ljude čiji proizvod ima prođu samo na lokalnom tržištu. Ko pravi gitare sa idejom da će od toga da opstane u jednoj Srbijici veličine naprstka, pa onda i cene formira prema srpskim uslovima, bolje odmah da krene da se bavi nečim drugim.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Feb 2009, 23:51

Fali mu malo znanja o javnom nastupu, mogao bi da kupi svoj domen i da plati nekome da mu napravi jedan ozbiljniji sajt, ako uspeva da prodaje instrumente za te pare - red je da nešto para odvoji za jedan ozbiljniji nastup.
Malo off topic, nas majstor je jos dobar, pogledaj, molim te, ovo:

http://www.glguitars.com/

Scala guitars su isto imali ocajan sajt...

Post Reply